ARJEN KIERTOTALOUTTA

Rodinia mukana Lahden ympäristöpääkaupunkivuodessa 2021

ROSKASTA RAAKA-AINEEKSI

Kiitos, että kierrätät roskat raaka-aineeksi!

 

Roskasta raaka-aineeksi muuttaa kuluttajakäyttäytymistä kestävämmäksi. Kestävään kehitykseen erikoistunut Viestintätoimisto Rodinia on suunnitellut Lahden ympäristöpääkaupunkivuoteen projektin, jonka tavoitteena on kannustaa lahtelaisia kotitalouksia lajittelemaan jätteet paremmin.

ARJEN KIERTOTALOUTTA

Biojäte sekajätteen joukossa pilaa sekajätteen sisältämän kierrätyskelpoisen materiaalin. Erikseen lajiteltu biojäte
voidaan kierrättää lähes 100-prosenttisesti biokaasuksi ja mullaksi. Myös muut jätejakeet ovat rahanarvoista materiaalia ja voidaan hyödyntää uusiokäytössä.

Kiertotalous on osa ratkaisua, jolla voidaan hillitä ilmastonmuutosta. Kierrättäminen on osa kiertotaloutta, jossa materiaali pyritään pitämään kierrossa pidempään ja näin säästämään neitseellisten raaka-aineiden tarvetta. Euroopan unioni ja Suomi ovat asettaneet kunnianhimoisia tavoitteita kierrätysasteen nostamiseksi.

TILANPUUTE VAI TIEDONPUUTE

Ihmisillä on erilaisia syitä jättää roskat lajittelematta. Yleisimmät niistä ovat tilanpuute kotona ja tiedonpuute, mikä jäte kuuluu mihinkin astiaan. Jäte todellakin on tavaraa väärässä paikassa.

Kiitos, että osallistut ja lajittelet kotitalousjätteesi. Näin autat antamaan materiaalille toisen mahdollisuuden, kun se kiertää roskasta raaka-aineeksi. Tutustu kampanjan Instagram-tiliin.

PROJEKTIN TAVOITE

Roskasta raaka-aineeksi on 3 kuukauden pituinen viestintäkampanja, jossa taloyhtiöiden jätepisteitä käytetään mediana. Asukkaille viestitään suoraan jäteastiassa, mitä heidän lajittelemastaan jätteestä voisi syntyä toisella kierroksella. Polkupyöränosia, sanomalehtipaperia tai vaikka biokaasua. Toisen roska on toisen aarre.

Kampanjan tavoitteena on vähentää sekajätteen määrää ja etenkin biojätteen määrää siinä. Kampanjan aikana viestinnän vaikutukset mitataan asentamalla anturit sekajäteastioihin. Anturit mittaavat, väheneekö sekajätteen määrä, kun asukkaille annetaan tietoa, selkeytetään viestintää ja osallistetaan heitä.

Kampanja toteutetaan yritysyhteistyönä Lahden TalojenSalpakierto Oy:nNiimaar Oy:n, L&T:n, Hämeen Kuljetuspisteen ja Caproc Oy:n kanssa. Viestintämateriaalit toimittaa Punamusta.

Kuvassa esimerkki jätekatosten uudistetuista opasteista

Osallistuvien taloyhtiöiden kesken järjestetään kilpailu, jossa eniten sekajätettä vähentäneen yhtiön asukkaiden kesken arvotaan  tyylikkäitä lajitteluratkaisuja. Ne sopivat kotona vaikka pöydäksi tai istuimeksi ja ratkaisevat siten monta ongelmaa.

Kilpailussa mukana on seuraavat kymmenen Lahden Talojen taloyhtiötä:
Mikonkatu 3
Loviisankatu 14
Raamikatu 3
Helkalankatu 6
Ruolankatu 6
Lanssikatu 3-5
Hollolankatu 3
Kauppakatu 42
Uudenpellonkatu 1
Laatikkotehtaankatu 5

KAMPANJAN TULOKSET 15.6.2021

Kampanjan tulokset ovat viimeinkin täällä!

Kumppanimme Caproc Oy asensi maaliskuussa kymmeneen Lahden Talojen taloyhtiön sekajäteastioihin anturit, joilla olemme seuranneet sekajätteen määrän kehitystä maaliskuusta lähtien.

Vaikuttaisi siltä, että Roskasta Raaka-aineeksi kampanjan aikana sekajätteen määrä on lähtenyt laskuun peräti kuudessa kymmenestä taloyhtiöstä! Aivan mahtavaa!

Voittajat tulevat tässä:

  • Uudenpellonkatu 1  (-17,2%)
  • Loviisankatu 14  (-2%)
  • Laatikkotehtaankatu 5 (-9,5%)
  • Kauppakatu 42  (-14,1%)
  • Hollolankatu 3  (-6%)
  • Helkalankatu 6  (-0,5%)

Lue lisää kampanjan tuloksista Circwaste:n blogista!

NÄIN OSALLISTUT ARVONTAAN

Voittaja-taloyhtiön asukkaiden kesken arvotaan seuraavat tuotteet (kuvassa):

1 Niimaarin Eco smol lajittelukaluste (arvo 347€)
2 Niimaarin kierrätys-kestokassia (arvo 19€)

Näin osallistut arvontaan:

  • Avaa osallistumiskaavake tästä linkistä.
  • Täytä kaavakkeeseen nimesi, osoitteesi ja puhelinnumerosi. Tietojasi käytetään ainoastaan arvontaan osallistumiseen. Yhteystietosi pidetään salassa ja poistetaan turvallisesti heti, kun voittajat on valittu.
  • Huomaathan, että osallistuaksesi arvontaan, on sinun oltava jonkun yllä mainitun taloyhtiön asukas. Voitosta ilmoitetaan tekstiviestitse.

Lue tuore blogimme jätelainuudistuksesta tai jäteviestinnästä.

Kiitos, että kierrätät!

Lahti on Suomen johtava ympäristökaupunki, jossa etsitään ratkaisuja maailmanlaajuisiin ympäristöhaasteisiin yhdessä korkeakoulujen, yritysten ja asukkaiden kanssa. Lahti on tekijöiden kaupunki, jossa ympäristötyötä on tehty jo pitkään.

Ympäristöpääkaupunkivuosi tehdään yhdessä. Lahden alueen asukkaat, yhdistykset ja yritykset toteuttavat ympäristöpääkaupunkivuotta omilla ideoillaan ja teoillaan.

GREENLAHTI.FI