Skip to content

Kierrätys on kaikkien vastuulla ja yhteinen ongelma

viestinnällä voidaan parantaa kierrätysastetta

Jaa kirjoitus

Aktiivinen lajittelu herättää tunteita ja eripuraa. Kierrätyksen ongelmat ovat arkipäivää useissa kotitalouksissa. Viestinnällä voidaan parantaa kierrätysastetta.

Useilla suomalaisilla on tarmokkuutta ja intoa vaikuttaa jokapäiväisellä tekemisellään ilmastonmuutoksen hillintään. Kotona syntyvien jätteiden aktiivinen lajittelu on monelle helppo ja yksinkertainen keino kantaa oma kortensa yhteiseen kekoomme taistelussa ilmastonmuutosta vastaan. Tai ehkä vain keino. Helppoa ja yksinkertaista kierrätys ei nimittäin todellakaan ole. Tämä käy ilmi tekemästäni Kotitalouksien kierrätyksen haasteet-tutkimuksesta, jossa toimivan kierrätyksen suurimmiksi ongelmiksi ilmenivät tilanpuute ja vaivalloisuus.

Tutkimuksen mukaan kierrätys ja jätteet herättävät monia ajatuksia, tunteita sekä mielipiteitä. Samanlaiset tulokset uutisoitiin Helsingin Sanomien artikkelissa Ei jätä kylmäksi, jossa 9000 suomalaista vastasi HS:n jätekyselyyn. Epätoivo, avuttomuus, ahdistus, huoli, suru ja raivo – kuulostaako helpolta ja yksinkertaiselta? Nämä olivat kuitenkin vastaajien tavallisimpia tunteita niinkin arkisessa asiassa kuin jätehuollossa.

Europaan unionin direktiivin mukaan kierrätysaste tulee jäsenmaissa nostaa 55 prosenttiin vuoteen 2025 mennessä. Suomen yhdyskuntajätteen nykyinen kierrätysaste on 41 prosenttia. Vuodelle 2030 tavoite nousee 60 prosenttiin sekä vuonna 2035 vielä viisi prosenttiyksikköä lisää eli 65%. Viestintä voi olla mukana tämän kiertotalouteen tähtäävän tavoitteen toteuttamisessa.

Alla esitetään muutamia ratkaisuja kuluttajien arkea helpottamaan.

1.       Lisää tilaa kierrätykselle

Tyypillisesti suomalaiset lajittelevat roskansa keittiössä. Erilaisia kierrätettäviä materiaaleja voi olla yhdessä taloudessa helposti kymmenenkunta. Suurimpana haasteena toimivassa kierrätyksessä havaittiin tilanpuute. Jos edes omakotitalon keittiöstä ei löydy riittävästi tilaa kattavalle lajittelulle, miten se sujuu kerrostaloyksiön keittokomerossa?

Tulevaisuudessa kierrätyksen vaatimukset tulisikin ottaa entistä paremmin huomioon jo asuntoja suunniteltaessa ja rakennettaessa. Kaksi pientä jäteastiaa ei ole riittävä ratkaisu nelihenkisen perheen tarpeisiin.

2.      Pakkausviestinnästä apua lajittelun ongelmiin

Vastuu kotitalouksissa syntyvän jätteen kierrätyksestä on kuluttajilla. Kukaan ei tule asuntoon neuvomaan tai tarkastamaan, kuinka kierrätys kodissa toimii. Pakkauksesta vastaavilla yrityksillä on kuitenkin oma vastuunsa helpottaa tuotteen loppukäyttäjien tehtävää.

Tutkimukseen vastanneet henkilöt kokivat usein haasteita oikeaoppisen kierrätyksen toteuttamisessa. Kuuluuko mehupurkin korkki todella kartongin kierrätykseen? Tuleeko maustepussi, jonka sisäpinta näyttää metallilta laittaa pahvi- vai sekajätteeseen? Pakkausten kierrätysohjeista ei usein ota tavallinen asiaan perehtymätön kansalainen selkoa.

Pakkauksiin vaaditaan entistä selvempiä kierrätysohjeita, joissa kerrotaan yksinkertaisesti mihin lajitteluastiaan kyseinen pakkaus kuuluu. Tässä asiassa vastuu on yrityksillä.

3.      Jäteviestinnällä lisäpuhtia kierrätykseen

Vaikka useat suomalaiset ovatkin aktiivisia kierrättäjiä, tulisi loputkin saada aktivoitua lajittelemaan jätteensä, jotta tavoite kierrätysasteen nostamisesta saavutetaan.

Kierrätyksen kynnystä voidaan helpottaa toimivan viestinnän avulla. Useat jätealan yhtiöt ovat jakaneet talouksiin kierrätysohjeita, mutta niille on edelleen lisätarvetta. Helsingin Seudun Ympäristöpalvelut -kuntayhtymä HSY on aloittanut #Kiitoskunlajittelet –kampanjan Instagramissa.

Selvät kierrätysohjeet taloyhtiön kierrätyspisteille tai ilmoitustauluille ovat minimiedellytys jäteviestinnässä. Ohjeistuksen lisäksi viestinnän avulla tulisi motivoida ihmisiä kierrätyksen tielle. Harva lajittelee, jos ei tiedä sen hyötyjä.

Olisi ainoastaan positiivista, jos kierrätys ja lajittelu saataisiin kahvipöytien keskustelunaiheeksi ja sitä kautta automaattiseksi toimenpiteeksi jokaiseen talouteen. Viestinnällä voidaan parantaa kierrätysastetta. Tämä on tärkeä askel matkalla kiertotalouteen.

Tilaa uutiskirje

Ymmärrä kestävää viestintää. Saat tuoreimmat uutiset sähköpostiisi.