Skip to content

Näin jäteviestintä voidaan muuttaa – Roskat raaka-aineeksi

Kuvassa jätteiden ikoneja ja jätejakeiden värikoodit.

Jaa kirjoitus

Jäteviestintä on lapsenkengissä, jotka jäävät kiertotaloudessa liian pieniksi. Kymmenen Lahden Talojen taloyhtiöitä on valittu mukaan kampanjaan, jossa on tavoitteena vähentää sekajätteen määrää ja lisätä lajittelua.

Olemme työstäneet kampanjan teemaa jo parin vuoden ajan. Kysyimme kotitalouksilta, mitkä ovat heille suurimmat syyt jättää roskat lajittelematta. Esiin nousi kolme selkeää syytä: tiedonpuute, vaivalloisuus ja tilanpuute kotona.

Näihin haasteisiin lähdimme etsimään ratkaisuja ja päädyimme suunnittelemaan Lahden ympäristöpääkaupunkivuoteen hankkeen, jossa jäteviestintä nostetaan uudelle tasolle.

Se tuoksuu tulevaisuudelta

Jos Suomi pyrkii siirtymään kiertotalouteen, on uskallettava ajatella monia asioita uudestaan. Se tarkoittaa myös monialaista yhteistyötä ja uusia kumppanuuksia. Olemme jo rakentaneet mielenkiintoisen verkoston aiheen ympärille ja kiinnostus on ollut kovaa.

Vuoden alussa voimaan tullut jätelakiuudistus vaikuttaa jätealaan laajemmin, joten nyt on hyvä aika puhua aiheesta myös kotitalouksien näkökulmasta. Vaikka kotitalouksien rooli kaikesta Suomessa kertyvästä jätteestä on vain 2,5 prosenttia, se koskettaa silti meitä kaikkia.

Kotitalouksissa suurin haaste on biojäte, jota on Lahden seudulla jopa kolmannes sekajätteessä olevasta materiaalista. Biojäte haisee, jos sitä ei osaa käsitellä oikein.

Pitäisi luopua sanasta jäte

Kampanjan suunnittelussa on tullut esiin jäteviestinnän moninaiset haasteet. Rodinia on kestävään kehitykseen erikoistunut viestintätoimisto, mutta emme ole aiemmin tehneet jäteneuvontaa.

Olemme tutustuneet aiheeseen kuluttajan näkökulmasta ja tehneet havaintoja kuten kuka tahansa roskiksen käyttäjä. Alunperin idea lähtikin siitä, kun itse muutin uuteen asuntoon ja yritin rakentaa kodin jätepistettä. Paikkaa ei meinannut löytyä kahdeksalle roskikselle mistään!

Olen kuitenkin innokas kierrättäjä ja vaikka se on työlästä, se minulle mielekästä. Kannan korteni kekoon ja minun roskani voi olla toisen aarre. Viestinnän näkökulmasta on haastavaa, että poikkeuksia jätejakeisiin on niin paljon, kaikki jätepisteet ovat erilaisia, jätehuolto vaihtelee kunnittain ja taloyhtiöittäin, jätteiden värikoodaus on heikkoa ja tähän asti on ajateltu, että roskikset pitää olla piilossa. Mutta mitä jos ei puhuttaisikaan enää jätteestä tai roskista vaan raaka-aineesta. Silloin jätepisteet voisivat saada arvoisensa näkyvyyden.

Roskasta raaka-aineeksi -kampanja alkaa maanantaina 15.3.2021 ja kestää kesäkuun puoliväliin. Sitä voi seurata Instagramissa @roskastaraakaaineeksi mistä päin Suomea tahansa.

Tilaa uutiskirje

Ymmärrä kestävää viestintää. Saat tuoreimmat uutiset sähköpostiisi.