Skip to content

Jäitä hattuun muovin kanssa

plastic_muovi

Jaa kirjoitus

Muovi sai vuoden 2018 aikana paholaisen maineen. Järkyttävät kuvat valtamerien muoviroskasta ja niihin kietoutuneista eläimistä ovat saaneet kuluttajat vaatimaan uusia vaihtoehtoja pakkausmateriaaleihin.

Yritys toisensa jälkeen on tehnyt muovittomuuslupauksia ja esimerkiksi Ikea päätti poistaa myynnistä kertakäyttömuoviset tuotteet. Kaupat ovat luopuneet muovikasseista ja muovipanttikokeiluja on aloitettu. Suomalaiset yritykset kehittelevät biohajoavia vaihtoehtoja muoville. Vaihtoehtoja kannattaakin käyttää siellä, missä muovin hyvät ominaisuudet eivät ole edellytys.

Euroopan parlamentti esittää osan kertakäyttömuovista kieltämistä 2021 mennessä. Päätöksen perusteluina oli halu tukea kiertotaloutta ja pitää meret puhtaampina. Tämä on iso ja tärkeä askel, vaikka ei vielä lopullinen.

Viime keväänä Kiina torppasi länsimaiden jätteet eikä enää aio vastaanottaa niitä. Naapurimaihin niitä vielä saa viedä, joten ratkaisuksi tästäkään ei ole. Samaan aikaan muovista kehitellään jos jonkinmoista uusiutuvaa materiaalia ja jopa polttoainetta autoihin.

Suomessa Ympäristöministeriön työryhmä ehdotti muovitiekartassaan erilaisia toimia muovin kierrätyksen lisäämiseksi. Samaa ajaa myös World Economic Forum, jonka mukaan muovia ei tarvitse kieltää, mutta sen käyttöä pitää järkeistää.

Samaan aikaan ruokahävikki on yksi suurimmista kestävän kehityksen esteistä ja huolenaiheista. Kotitaloudet hassaavat järjettömiä määriä syömäkelpoista ruokaa vuosittain. Jos elintarvikkeita ei pakattaisi muoviin, niiden säilyvyys laskisi entisestään ja hävikin määrä kasvaisi. Roskiin heitetyn leipäpalan ympäristövaikutukset ovat paljon suuremmat kuin muovipussin, johon se on kääritty.

Muovikeskustelussa on siis syytä punnita asiaa monelta kannalta ja ottaa huomioon materiaalin kokonaisvaltaiset ympäristövaikutukset. On kuitenkin mahtava huomata, että kestävän kehityksen teemat ovat saaneet valtavasti mediahuomiota vuoden 2018 aikana ja että kuluttajien vaatimukset yrityksiä kohtaan kovenevat.

Merten siivous on aloitettu ja vaikka haasteitakin on edessä, näemme, että muutosta tapahtuu!

Tilaa uutiskirje

Ymmärrä kestävää viestintää. Saat tuoreimmat uutiset sähköpostiisi.