Skip to content

Kestävä elämäntapa vaatii valtavasti valintoja

Kestävään elämäntapaan sisältyy kestävä kuluttaminen

Jaa kirjoitus

Yritysten tulisi auttaa kuluttajaa tekemään kestäviä kulutuspäätöksiä. Kestävä kuluttaminen on yksi tärkeimmistä suomalaisia puhuttelevista kestävän kehityksen teemoista.

Syksyllä kuluttajille tekemässämme kyselyssä selvisi, että eniten kuluttajia huolestuttavat seuraavat kestävän kehityksen teemat:

  1. köyhyys ja epätasa-arvoisuus, 89,9%
  2. terveys ja hyvinvointi, 89,8%
  3. ilmastonmuutos, 30,4%
  4. puhdas vesi ja sanitaatio, 20%
  5. ruoantuotanto ja kestävä maatalous, 19,7%
  6. kestävä talous ja työllisyys, 18,8%
  7. luonnon monimuotoisuus ja metsät, 18,6%

Koska konsultoin yrityksiä, joiden asiakkaat ovat kuluttajia, yritän elää kuten opetan.

Arjen valintoja

Ajan hybridiautolla, jolla pääsee 80km/h sähköllä. Myöhemmin siirryn täyssähköautoon. Käytän julkista liikennettä niin paljon kuin mahdollista, mutta HSL on viime aikoina heikentänyt yhteyksiä meidän suunnallamme ja poikittaista kulkemista on paljon. Yritysten – ja tietysti myös kuntien – tulisi auttaa kuluttajia tekemään kestäviä kulutuspäätöksiä. Teen mahdollisimman paljon töitä kotona tai kävelymatkan päässä sijaitsevalla toimistolla.

Syön pääasiassa kasvisruokaa, mutta toisinaan, noin 1-2 kertaa kuussa, syön lähialueella (enintään 100 km säteellä) tuotettua kotimaista nautaa tai lammasta. Syksyisin ostan oman kylän metsästäjiltä peuraa pakastimeen. Kalaa syön, jos lähikaupassa on tuoretta kotimaista järvikalaa. Sianlihaa tai lintuja ei koskaan. Käytän luomutuotteita aina, kun mahdollista kaikissa kategorioissa. Ruokaöljynä vain kreetalainen oliiviöljy ja kahvipavut tunnetuilta tuottajilta.

Kotitaloudessani ei synny ruokahävikkiä. Syömme kaiken, mitä ostamme. Valitsen tuotteet huolella jo kaupassa. Teen kohtuullisen kokoisia aterioita, joista ei jää yli. Pidän jääkaapin puhtaana ja eri ruoka-aineilla on omat hyllyt.

Kotitaloudessani ei synny ruokahävikkiä.

Minna Rajainmäki

Kierrätän kaiken mahdollisen. Erottelen pakkauksista metalli- ja muoviosat kierrätykseen. Meillä on 8 roskista lajitteluun. Muovia ja biojätettä (hedelmien kuoria, kahvinporoja yms) syntyy paljon, mutta meillä on oma komposti, jossa jäte menee kiertoon. Valitsen aina biohajoavan vaihtoehdon, jos se on tarjolla, ja käytän tuotteita monta kertaa, jos ne sen kestävät. Sekajätettä syntyy minimaalisesti.

Ostan vain laadukkaita kodinkoneita ja tekstiilejä, jotka kestävät vuosikausia. Tarkistan ostovaiheessa tuotantomaan ja -olosuhteet, sekä suosin sertifioituja tuotteita. Jos sertifikaatteja ei ole, valitsen kotimaisen. Kotimainen sertifioitu olisi paras vaihtoehto. Yritysten tulisi auttaa kuluttajia tekemään kestäviä kulutuspäätöksiä kaikilla toimialoilla. Vastuullisuus on myös luksusta, mutta luksus ei ole aina vastuullista.

Energian uudelleen ohjaamista

Kotitalouteemme tulee aurinkosähköä. Se on muutaman euron kalliimpaa kuukaudessa, mutta meillä on siihen varaa. Lisäksi tykkään iltaisin istua kynttilänvalossa viltin alla, joten lattialämmitys on säädetty pois päältä talvellakin. Näin nukun paremmin. Käyn aamuisin vain lyhyessä kylmässä suihkussa (30s), jotta herään ja virkistyn. Energiaa säästyy ja ohjautuu tärkeämpiin asioihin.

Lennän kerran vuodessa, yleensä Eurooppaan, joskus kauemmas. Silloin kompensoin lennot ostamalla suota hiilinieluksi Hiilipörssin avulla tai sitoudun maanomistajien kanssa hiilensidontaan. Valitsen hotellit sen perusteella, miten ne ovat paneutuneet kestävään matkailuun. Tarvittaessa opetan heitä paikan päällä.

Teen joka päivä työtä sen eteen, että yrityksistä tulisi vastuullisempia ja vähäpäästöisempiä. Toivon kaiken liiketoiminnan tuottavan vain positiivisia vaikutuksia yhteiskuntaan. Yritysten tulisi auttaa kuluttajia tekemään kestäviä kulutuspäätöksiä ja me autamme yrityksiä siinä.

Kestävä elämäntapa on valtava määrä valintoja ja pitkän tutkimustyön tulos. Mutta kun asiat on selvittänyt yksi kerrallaan, ilmastoahdistusta ei ole. Sitran elämäntapatestissä sain hyvän tuloksen, tuotan keskimääräistä vähemmän hiilidioksidia vuodessa, mutta liikkumista minun tulisi vielä vihertää.

Tilaa uutiskirje

Ymmärrä kestävää viestintää. Saat tuoreimmat uutiset sähköpostiisi.