Skip to content

Askel kohti luotettavampaa vastuullisuusdataa

8

Jaa kirjoitus

Yrityksen itsensä lisäksi luotettavaa tietoa yrityksen vastuullisuudesta tarvitsevat rahoittajat, sijoittajat ja muut ulkoiset sidosryhmät. Miten vastuullisuusdatan paikkansapitävyys voidaan varmistaa?

Euroopan unionin kestävyysraportointidirektiivin (CSRD) yksi pidemmän tähtäimen tavoite on yhtenäistää taloudellisten tietojen ja kestävyystietojen merkitystä ja varmennusta. Pyrkimyksenä on saada vastuullisuusraportointi merkittävyydeltään ja luotettavuudeltaan samalle tasolle kuin tilintarkastus. Tulevaisuudessa yritysten kestävyysraportointien merkitys osana yritysten toimintakertomuksia siis kasvaa. 

Luotettavaa tietoa yrityksen vastuullisuudesta kaipaa niin yritys itse kuin rahoittajat, sijoittajat ja muut ulkoiset sidosryhmät. Raportoitavan datan luotettavuuden ja tarkkuuden takaamiseksi vastuullisuusraportteihin tullaan jatkossa CSR-direktiivin myötä edellyttämään riippumattoman kolmannen osapuolen varmennus. 

Tilintarkastajan suorittamalla varmennuksella halutaan erityisesti vastata sijoittajien ja muiden sidosryhmien huolenaiheisiin, jotka koskevat yritysten julkaisemien kestävyysraporttien luotettavuutta. 

Millä varmuustasolla varmentaminen suoritetaan? 

Kestävyystietojen varmentamisen kanssa edetään asteittain ja ensimmäisestä raportointivuodesta lähtien raporteilta vaaditaan rajoitettua varmuutta (engl. limited assurance). Tavoitteena on siirtyä myöhemmin tilinpäätöksille tutulle kohtuulliselle varmuustasolle (engl. reasonable assurance). 

Vaikka rajoitettu varmuustaso on huomattavasti alhaisempi kuin kohtuullinen varmuus, on se huomattavaa edistystä nykytilanteeseen nähden. Rajoitettu varmuus vastaa paremmin tilintarkastusalan nykyiseen kapasiteettiin ja tekniseen kykyyn, ja se on edullisempi yrityksille. Euroopan komissio koki kohtuullisen varmuustason myös liian vaativaksi yhtenäisten kestävyysstandardien puutteen takia. 

Kuka voi varmentaa yrityksen kestävyysraportin? 

Varmennuksen raportille ja sen datan oikeellisuudelle voi antaa organisaation ulkopuolinen riippumaton taho. Kestävyysraportoinnin varmentamisesta säädetään tilintarkastuslaissa ja Suomessa kestävyysraportin varmentajana eli kestävyysraportointitarkastajana voi toimia tilintarkastuslain mukaan hyväksytty tilintarkastusyhteisö tai tilintarkastaja. Tämän tehtävän hoitaminen edellyttää tilintarkastajalta kestävyysraportointitarkastajan erityispätevyyttä (KRT). Siirtymäaikana kestävyysraportointitarkastajan erityispätevyyden voi saada suorittamalla esimerkiksi Suomen Tilintarkastajat ry:n ESG-varmennuskoulutuksen. 

Varmennuksen kannalta on erityisen tärkeää, että vastuullisuusdata on helposti jäljitettävissä. Näin tilintarkastaja pystyy helposti tarkistamaan tiedon paikkansapitävyyden. Jatkossa yritysten tuleekin panostaa vastuullisuusdatan hankintaan sekä sen johdonmukaiseen tallentamiseen.  

Tilaa uutiskirje

Ymmärrä kestävää viestintää. Saat tuoreimmat uutiset sähköpostiisi.