Skip to content

Vastuullisuustiedon tarve kasvaa – Pk-yritysten on luotava kokonaan uudet rakenteet

4

Jaa kirjoitus

Kestävyysraportoinnin rintamalla tapahtuu, kun kestävyysraportointidirektiivi (CSRD) astuu voimaan. Sen piiriin siirtyvät suuryritysten rinnalle myös listatut pk-yritykset, joilta direktiivin myötä edellytetään yhtenäistä vastuullisuusraportointia.

 Raportoitavan tiedon laajuus ulottuu läpi toimitusketjujen. Siksi vastuullisuustiedon saatavuuden tarve kasvaa myös listaamattomissa pk-yrityksissä, jotka tulevat kasvavissa määrin saamaan yrityskumppaneiltaan tietopyyntöjä raportointia varten. Tiedonkeruu ja sen jakaminen on trendi, jota on noudatettava pysyäkseen mukana markkinoilla.

Monet pk-yritykset joutuvat kuitenkin aloittamaan kestävyysraportoinnin aivan alusta, kun rakenteita ja tapoja tiedonkeruulle ei vielä ole. Tätä helpottaakseen EFRAG (European Financial Reporting Advisory Group) on luonut yhtenäiset raportointisuositukset niin listatuille kuin listaamattomillekin pk-yrityksille.

Raportointisuositukset luovat rakenteita pk-yritysten vastuullisuusraportoinnille

Listattujen pk-yritysten raportointisuositus (ESRS LSME ED, Exposure Draft ESRS for listed SMEs) on suunniteltu vastaamaan kestävyysraportointidirektiivin asettamiin uusiin vaatimuksiin. 

Tarkoituksena on antaa yrityksille raportointirakenne, jonka sisällöt ovat oikeasuhtaisia ja merkityksellisiä juuri tälle kohderyhmälle. Lisäksi standardien odotetaan tukevan yrityksiä paremman rahoituksen saannissa, koska ne mahdollistavat vertailukelpoisen vastuullisuustiedon saatavuuden.

Ohjeet sisältävät raportoitaville tiedoille laaditun rakenteen, joka koostuu kolmiosaisesta yleisestä osiosta sekä kolmesta mittarista:

Yleinen osio:

  1. Yleiset vaatimukset
  2. Yleiset tiedot
  3. Käytännöt, toimet ja tavoitteet

Mittausalueet:

  1. Ympäristö
  2. Sosiaalinen
  3. Liiketoiminta

Listaamattomien pk-yritysten raportointisuositus (VSME ED, The Voluntary Standard for non-listed SMEs) on suunniteltu helpottamaan tietopyyntöihin vastaamista. 

Vaikka listaamattomilta pk-yrityksiltä ei edellytetä vastuullisuusraportointia, ne voivat saada vastuullisuuteen liittyviä tietopyyntöjä erityisesti pankeilta, sijoittajilta ja raportointidirektiivin piiriin kuuluvilta yritysasiakkailta. Toisaalta raportointisuosituksen odotetaan vähentävän koordinoimattomien tietopyyntöjen määrää, ja siten auttavan listaamattomia pk-yrityksiä saamaan paremman yhteyden moniin sidosryhmiinsä.

Tämän ohella ohjeet auttavat yrityksiä kestävämmän ja osallistavamman talouden edistämisessä, helpottavat ympäristöllisten ja sosiaalisten haasteiden hallintaa, tukevat kilpailukykyistä kasvua sekä auttavat rahoituksen saannissa.

Raportointiohje sisältää seuraavat osat:

  • yleismoduuli
  • kaksi lisävalinnaista moduulia:
    • käytännöt, toimet ja tavoitteet
    • liikekumppanit

Lopulliset raportointisuositukset hyväksytään kuulemismenettelyn jälkeen

EFRAG on käynnistänyt 21. toukokuuta 2024 saakka jatkuvan kuulemismenettelyn, jonka aikana suoritetaan kenttätestiä suositusten viimeistelemiseksi. Sen aikana sidosryhmiä kannustetaan kokeilemaan ehdotelmia ja jakamaan kokemuksia luonnosten toteuttamiskelpoisuudesta sekä tehokkuudesta.

Huolellisesti suunniteltu on jo puoliksi tehty. Vaikka pk-yritysten raportointivaatimusten yksityiskohdat odottavat vielä viimeistä hyväksyntää, suosittelemme yrityksiä jo aloittamaan työskentelyn aiheen tiimoilta. Jo esitetyt suuntaviivat mahdollistavat vastuullisuusraportoinnin toteutuksen suunnittelun. 

Mikäli tarvitsette tukea standardien haltuunotossa ja integroimisessa yrityksen toimintaan, me Rodinialla autamme mielellämme.

Tilaa uutiskirje

Ymmärrä kestävää viestintää. Saat tuoreimmat uutiset sähköpostiisi.