Skip to content

Puhu rohkeasti kestävän kehityksen tavoitteista

vastuullisuus2

Jaa kirjoitus

Viime viikolla törmäsin kahteen innoittavaan puheenvuoroon verkossa. Toinen oli konsulttiyritys Deloitten Suomen kestävän liiketoiminnan palveluista vastaavan Riikka Poukan haastattelu Talouselämä-lehdessä. Toinen oli amerikkalaisen poliitikon ja Demokraattien vuoden 2000 presidenttiehdokkaan Al Goren puheenvuoro World Economic Forumin ilmastonmuutosta käsittelevässä tilaisuudessa. Jälkimmäistä jaettiin sosiaalisessa mediassa saatesanoilla: Al Gore says, there’s still hope.

Suomalaisittain kiinnostavampia olivat Riikka Poukan näkemykset. Vuodesta 2016 alkaen Suomi on tähdännyt kestävän kehityksen mallimaaksi. Jutun mukaan siihen on jo päästy, mutta sitä ei osata hyödyntää yritysten markkinoinnissa esimerkiksi yhtä hyvin kuin Ruotsissa ja Tanskassa. Suomalaisyritykset kehittävät laivanrakennusteollisuudessa ja biomateriaaleissa varsin edistyksellisiä teknologioita, mutta eivät kerro siitä yleisölle.

Tanskalainen Lego ja ruotsalainen Ikea ovat panostaneet satoja miljoonia euroja kestävän kehityksen nimissä. Sijoitukset menevät tuotekehittelyyn, metsätalouden tukemiseen ja tuuli- ja aurinkoenergiaprojekteihin. Poukan mukaan isojen yritysten esimerkki luo uskoa myös pienemmille toimijoille.

Al Gore says, there’s still hope.

Ketä kiinnostaa?

Ai miksi tästä pitäisi kiinnostua? Siksi, että tulevaisuuden liiketoiminnan ratkaisujen kehityksessä on tärkeää suunnitella tuotanto ja talous siten, että ylijäämää syntyy mahdollisimman vähän. Omasta valmistavasta tuotannosta syntyvää jätettä voidaan esimerkiksi hyödyntää sähköntuotannossa.

Toiseksi, hyville tuotteille ja ratkaisuille pitää saada näkyvyyttä ja rakentaa yrityksen toiminnot niin, että paitsi oma henkilökunta myös asiakkaat ja sidosryhmät ovat tietoisia yrityksen rakentamien ratkaisujen ylivoimaisuudesta. Nyt täytyy uskaltaa olla visionääri!

Eri organisaatiot ja eri alan toimijat yrittävät ratkaista yhteisiä ongelmia.

Monia nämä liiketoiminnan ja yhteiskunnan muutokset jo kiinnostavat. Keski-Euroopassa ja Aasiassa on monia tahoja, jotka työskentelevät tosissaan asian parissa. Nyt vietetään esimerkiksi World Green Building -viikkoa, jonka yhteydessä järjestetään lukuisia tapahtumia ympäri maailmaa.

Kestävän kehityksen konseptit herättävät toivoa ja uudenlaista pöhinää talouteen, kun eri organisaatiot ja eri alan toimijat yrittävät ratkaista yhteisiä ongelmia.

Aina on toivoa

Niin kauan on toivoa, kun on elämää. Vanha sanonta kuvaa hyvin ihmisten tuntemuksia tässä ajassa. Nyt kun ilmastonmuutokseen ja moniin muihinkin ympäristöongelmiin on havahduttu, ne muuttavat maailmanpolitiikan valtasuhteita.

Tähän keskittyi myös ilmastonmuutosaktiivinakin tunnetun Al Goren puheenvuoro. Al Goren mukaan on kolme syytä uskoa, että ilmastonmuutoksen torjunta on yhä mahdollista:

  1. Halvemman ja paremman teknologian lisääntyminen, ja uusiutuvien energialähteiden käyttäminen.
  2. Kehittyvien maiden esimerkki: hiilikaivosten sulkeminen esimerkiksi Intiassa ja sitoutuminen sähköautoiluun.
  3. Monien toimijoiden yhtäaikainen työskentely asioiden parantamiseksi: paikallis- ja aluehallinnoista viranomaisiin ja yrityksiin.

Yritysten kannattaa nyt katsoa eteenpäin eikä taaksepäin. Nyt tulee rohkeasti kertoa tavoitteista ja visioista, vaikkei vielä olisi maaliin päästykään. Nyt on aika unohtaa suomalainen vaatimattomuus ja osoittaa edelläkävijyyttä.

Tilaa uutiskirje

Ymmärrä kestävää viestintää. Saat tuoreimmat uutiset sähköpostiisi.