Skip to content

Pandat, huskyt ja vihreät avaimet – Mitkä ovat kestävän matkailun elementtejä?

kestvmatkailu

Jaa kirjoitus

Kestävän matkailun teemojen noustessa esiin yhä vahvemmin myös eläinten oikeudet ovat nousseet esiin matkailussa. Matkailusivusto TripAdvisor on jo vuonna 2016 lopettanut matkojen välittämisen kohteisiin, joissa villieläimiä kohdellaan kaltoin. Suomalainen Finnmatkat lopetti norsusafarit jo aiemmin.

Kaikki suomalaiset huskysafarien tarjoajat eivät toimi vastuullisesti. Tämä kävi ilmi matkamessuilla 19.1.2018 pidetyssä Eettisen matkailun seminaarissa. Yleisöstä kysyttiin keskustelun päätteeksi vielä erikseen, että onko kuitenkin niin, että suomalaisiin palveluntarjoajiin voi aina luottaa.

 

Valitettavasti ei voi. Suomessakin on tullut esiin eläinsuojelurikoksia koskien muun muassa  turismibisneksessä käytettyjen husky-koirien hyvinvointia.

Photo by Ozgu Ozden

Suomessa eläinmatkailun eettisyys on viime aikoina puhututtanut vahvasti Kiinan vuokrattua suomalaiselle eläintarhalle kaksi pandaa ja toisen eläintarhan luovuttua delfiineistä. Molemmissa tapauksissa vastuullisuusviestintä hoidettiin heikosti ja yleisölle jäi paljon mahdollisuuksia kritisoida yritysten toimintatapaa.

Lisätietoja eläinmatkailusta tehdystä tutkimuksesta Suomessa ja siihen liittyvistä asenteista löytyy sivustolta animaltourismfinland.com.

Majoittumisen sertifikaatit ja ympäristöbrändit

Matkalle lähtijällä on monia tapoja huomioida aiheuttamansa ympäristövaikutukset ja erilaisia sertifikaatteja on lukuisia: EcoLabel, Green Key, Green Globe, Joutsenmerkki, Earth Check, BookGreener, EcoBnB ja GSTC. Matkamessuilla julkaistiin kolme uutta Green Key -sertifikaatin saanutta kotimaista matkakohdetta. Ne ovat Haikon Kartano & Spa, Hotelli Raumanlinna ja Nallikarin Lomakylä Oulussa.

Matkailun kestävä kehittäminen on myös yksi YK:n vuosituhattavoitteista ja siihen on tarjolla monenlaista tietotaitoa ja ohjeistusta myös Visit Finlandin sivuilla. Matkailualan yrityksillä ei oikeastaan ole tekosyitä, mikseivät ne huomioisi ESG-asioita omassa toiminnassaan ja raportoisi niistä kuluttajille.

Messuilla esiteltiin Visit Finlandin hanke Arktinen kestävä matkailu. Sen tavoitteena on muun muassa tehdä Suomea tunnetuksi vastuullisena matkailumaana, jossa biotalous ja matkailu luovat lisäarvoa toisilleen esimerkiksi puurakentamisen muodossa.

Ympäristö on kaiken matkailun perusta.

Kaikki matkailu on riippuvaista ympäristöstä

Messuilla kuultiin mielenkiintoisia ja valistuneita puheenvuoroja eettisestä ja kestävästä matkailusta. Yleisvire messuilla kuitenkin oli kovin perinteinen. Matkakohteita myydään kauniilla luonnolla ja halvoilla hinnoilla.

Kotimaisista matkailuyrittäjistä kestävän matkailun kunnianmainintoja niittivät Harriniva Hotels & Safaris, majatalo Äksyt Ämmät, melontaretkiä tarjoava Aavameri, Saimaa Holidays, elämysmatkoja tarjoava Adventure Apes, ja Strömma.

Luontokeskus Haltian toiminnanjohtaja Tom Selänniemi viljeli puheenvuorossaan hienoja lainattavaksi sopivia ajatuksia:

  • ”Matkailu voi toimia luonnonsuojelun moottorina”
  • ”Miksi matkailuelinkeino ja esimerkiksi kaivosteollisuus eivät keskustele keskenään?”
  • ”Ympäristö on kaiken matkailun perusta”

 

Tilaa uutiskirje

Ymmärrä kestävää viestintää. Saat tuoreimmat uutiset sähköpostiisi.